Frågor och svar om ozon och ozongeneratorer

Vi vet att det finns många frågor om ozon och ozongeneratorer. Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får och svarat på dem. Om du inte hittar svaret på din fråga här är du välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka svara dig.

Vad är ozon?

Ozon är en oxiderande gas som finns naturligt i atmosfären. Den reagerar lätt med andra ämnen och kan därför användas för sanering och rengöring.

Att ozon är oxiderande betyder att den har lätt att binda sig till andra ämnen, till exempel föroreningar och bära med sig dem bort, i gasform. Det betyder också att den är bra på att neutralisera bakterier och virus, så att de blir ofarliga.

Är ozon farligt?

Ozon i höga koncentrationer retar luftrör och slemhinnor. Människan är känslig för ozondoft, och upptäcker därför ozon långt innan halterna blir farliga.

Tar ozon bort dålig lukt?

Ja, ozon tar bort dålig lukt. Ozon reagerar med de ämnen som orsakar dålig lukt och bryter ner dem till luktfria ämnen. Överblivet ozon ombildas till syre av sig själv.

Hur går en ozonbehandling till?

För ozonbehandling behöver du en ozongenerator som bildar ozon. Ozonet reagerar med de ämnen som orsakar dålig lukt och bryter ner dem till andra, luktfria ämnen. Blir det ozon kvar ombildas det till syre.

Vad är en ozongenerator?

En ozongenerator är en elektrisk maskin som tillverkar ozon avsyret i luften. 

Hur lång tid tar en ozonbehandling?

En ozonbehandling kan ta allt från två timmar upp till tio timmar. Den exakta tiden för ozonbehandling beror på hur stort utrymme som ska behandlas. 

Fungerar ozon-behandling på röklukt?

Ja, ozon reagerar med de illaluktande ämnena och tar bort röklukt. Ozongasen kommer åt och tar bort inpyrd röklukt i alla skrymslen och till och med i textilier.

Dödar ozon virus?

Ozon är kraftigt oxiderande och kan användas för att neutralisera virus och andra mikroorganismer. Eftersom ozon är en gas kommer den lätt åt även på svåråtkomliga ställen.

Dödar ozon coronavirus?

Ozon kan förstöra coronavirus utanför kroppen enligt studier som gjordes på SARS coronavirus. Covid-19-viruset är väldigt likt SARS-viruset och därför har ozon goda förutsättningar att fungera även där.

Tar ozon bort dålig lukt?

Ja! Ozon är ett aggressivt syre som reagerar med alla ämnen som bildar dålig lukt. Då bildas andra ämnen som inte luktar och den dåliga lukten har försvunnit. 

Kan man använda ozon i sommarstugan?

Ja du kan använda ozon för att rengöra sommarstugan och ta bort dålig lukt. Det enda som behövs är ström till ozongeneratorn.

Kan man rengöra bilen med ozon?

Du kan rengöra och sanera bilen med ozon. Ozonet är väldigt effektivt för att ta bort dålig lukt och bilen kommer kännas som ny efter en ozonbehandling.

Kan man använda ozonbehandling i krypgrunden?

Använd ozon och ta bort dålig lukt i krypgrunden. Ozon är effektivt och tar bort all dålig lukt som kan sprida sig upp i huset. Även mögelsporer neutralisera av ozon. 

Fungerar ozonbehandling på vinden?

Om du har problem med dålig lukt på vinden kan du prova med en ozonbehandling. Ozon fräschar upp luften och neutraliserar alla ämnen som orsakar dålig lukt. 

Vilka utrymmen kan man behandla med ozon?

Du kan behandla alla utrymmen med ozon. Det som behövs är el till ozongeneratorn och att du kan täta utrymmet så att ozonet stannar i det och reagerar med de illaluktande ämnena. 

Kan man ta bort dålig lukt i båt med ozon?

Det går bra att ta bort dålig lukt i båtar med ozon. Båtar är hårt utsatta för väder och vind, så en ozonbehandling kan behövas för att fräscha upp miljön i ruffen.

Vad är marknära ozon?

Marknära ozon är ozon som bildas nära marken i reaktioner mellan solljus och avgaser. Koncentrationerna kan bli höga och då irritera slemhinnor och påverka växter.  

Vad är ozonskiktet?

Ozonskiktet är ett lager ozon högt upp i stratosfären. Det skyddar oss från en del av de skadliga uv-strålarna från solen. Ozonskiktet är viktigt för vår överlevnad.

Är ozon giftigt?

Ozon i höga koncentrationer är giftigt. Men människans näsa uppfattar väldigt små koncentrationer av ozon, så vi kan flytta oss bort från det innan det blir skadligt.

Vad kostar en ozongenerator?

Vilket ozongenerator pris du får betala beror på vilken modell och tillverkare du väljer. Det finns modeller från en knapp tusenlapp upp till professionella system som kostar mycket mer.

Är det säkert att rengöra med ozon?

Det är helt säkert att rengöra och sanera med ozon när du följer tillverkarnas instruktioner. Ozongeneratorer har flera inbyggda säkerhetssystem och du får med detaljerade säkerhetsinstruktioner.

Kan man ta bort dålig lukt i kläder med ozon?

Ozon fungerar bra för att ta bort dålig lukt i kläder. Ozongasen tränger lätt in i tyget och neutraliserar alla ämnen som orsakar dålig lukt. 

Är det miljövänligt att ta bort dålig lukt med ozon?

Det är miljövänligt att göra en ozonbehandling som tar bort dålig lukt. Du behöver inte använda miljöfarliga kemikalier och det blir inte heller något farligt avfall efter behandlingen. 

Ozongenerator
Denna webbplats använder cookies. Eftersom EU måste detaljreglera allt tvingas vi lägga upp en onödig och irriterande ruta som inte försvinner förrän du klickar OK.